Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Εκλογική Διακήρυξη



Αντικαπιταλιστική ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην ΠΑΤΡΑ
Ανταρσία σε Κυβέρνηση – ΕΕ – Κεφάλαιο

Στην Πάτρα που ζούμε και δουλεύουμε να πάρουμε πίσω τη ζωή που μας αξίζει με τους αγώνες μας!

Η δημοτική κίνηση «Αντικαπιταλιστική ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην Πάτρα Ανταρσία σε Κυβέρνηση – ΕΕ – Κεφάλαιο», συγκροτείται από εργαζόμενους, άνεργους, νέους, ανθρώπους που αγωνίζονται για τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού στη δουλειά, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, με αρχές μας τη γενική μας συνέλευση και την άμεση δημοκρατία. Με συλλογικό τρόπο παίρνουμε τις αποφάσεις μας συνθέτοντας τις διαφορετικές απόψεις, αξιοποιώντας την συμμετοχή όλων μακριά από την λογική της ανάθεσης.

Στις δημοτικές εκλογές «οι από κάτω» να δώσουμε μήνυμα ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ των «από πάνω»

Εργαζόμενοι/νες, άνεργοι, νέοι/ες, Πατρινοί-Πατρινές,

Οι εκλογές διεξάγονται σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το «τέλος των μνημονίων» και την «έξοδο από την κρίση», την ίδια στιγμή που μαζί με τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και γενικά το σύνολο των αστικών πολιτικών δυνάμεων, υποστηρίζουν πλήρως το «μνημονιακό κεκτημένο». Στο σύνολό τους οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν την πολιτική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης: καθηλωμένοι μισθοί και μεροκάματα, υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, πραγματική ανεργία που φτάνει στο 25%, πετσοκομμένες συντάξεις πείνας, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, πέρασμα των ακινήτων του δημοσίου στο «υπερταμείο», αρπαγή της λαϊκής κατοικίας με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία), συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που ευθύνονται για το αιματοκύλισμα των λαών που γεννά προσφυγιά και εξαθλίωση. 
Η πολιτική αυτή, ειδικά για τη νεολαία, επιφυλάσσει ανεργία, μετανάστευση, ελαστική εργασία άγριας εκμετάλλευσης, εκπαίδευση υποταγμένη στους νόμους της αγοράς και του κέρδους που «ανοίγει το δρόμο» προς το πανεπιστήμιο για τις επιχειρήσεις. Κλείνει ο δρόμος για χιλιάδες νέους με την συρρίκνωση της τριτοβάθμιας και το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων, την ένταση των ταξικών φραγμών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η πολιτική αυτή συνοδεύεται από την κρατική καταστολή, τη βία και τον αυταρχισμό απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Μαζί εξελίσσεται η εργοδοτική τρομοκρατία, η οικονομική, ιδεολογική και μιντιακή βία και διαμορφώνεται μια κατάσταση  που τροφοδοτεί - στηρίζει την άνοδο των ρατσιστικών-φασιστικών-ναζιστικών ιδεών και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.
Σε αυτή τη νέα περίοδο του υποτιθέμενου-ψεύτικου «τέλους των μνημονίων», το εργατικό και λαϊκό κίνημα είναι ανάγκη να βγει μπροστά με μεγαλύτερες απαιτήσεις και αποφασιστικότητα, χωρίς αυταπάτες για τις κυβερνητικές υποσχέσεις, για να πάρει πίσω όσα έχασε το προηγούμενο διάστημα. Να βγούμε μπροστά, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία με τους αγώνες μας! 

Δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης: «ξαναζεσταμένες συνταγές με καινούργιο περιτύλιγμα»

Στην Πάτρα και πανελλαδικά, είναι δοκιμασμένο το μοντέλο διαχείρισης που προτείνουν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Είτε έχουν κομματικό χρίσμα, είτε εμφανίζονται ως δήθεν «ανεξάρτητοι», έχουν βαθιά εξάρτηση από την αστική πολιτική. Πολλοί/πολλές από αυτούς έχουν «υπηρετήσει» την πολιτική του κεφαλαίου και στον κεντρικό πολιτικό στίβο.  Το αστικό πολιτικό σύστημα εμφανίζεται με  πολλαπλές επιλογές, χωρίς απαραίτητα αμιγή κομματική αντιστοίχιση, αλλά πάντα με κοινό παρονομαστή την εξυπηρέτηση  επιχειρηματικών συμφερόντων της περιοχής και των γενικότερων σχεδιασμών για την τοπική διοίκηση.
Σε αυτούς τους εκλογικούς συνδυασμούς υπάρχουν μόνο διαφορετικά πρόσωπα  δίπλα στις ίδιες, επικίνδυνες για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, πολιτικές προσεγγίσεις.


«Χρηστή διαχείριση» των μνημονικών δεσμεύσεων από τη δημοτική αρχή
Τα τελευταία χρόνια, στο δήμο της Πάτρας, καλλιεργήθηκε ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο με κύριο χαρακτηριστικό την ανάθεση στη δημοτική αρχή. Έγινε ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική υπέρ των εργατικών λαϊκών αναγκών, χωρίς σύγκρουση και ρήξη με το ευρωμνημονιακό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων του τοπικού κράτους και του επιχειρηματικού κατεστημένου. Η δημοτική αρχή Πελετίδη παρότι προεκλογικά υποσχόταν πως θα δημιουργήσει όρους απείθαρχης δημοτικής αρχής, εν τέλει αποδέχθηκε να εφαρμόσει την ευρωμνημονιακή, καλλικρατική πολιτική στο δήμο της Πάτρας. Υιοθέτησε τους κανόνες της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, της ανταποδοτικότητας στην παροχή υπηρεσιών, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της επιλεξιμότητας των ΕΣΠΑ για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του δήμου.
Η διαχειριστική λογική που ακολουθήθηκε, οδήγησε στην ουσιαστική ενσωμάτωση στο αναπτυξιακό μοντέλο της περιφέρειας με τα «οράματα» της έξυπνης πόλης και της «βιώσιμης ανάπτυξης».

Όχι στον «Κλεισθένη Ι» και στο αντιδραστικό τοπικό κράτος

Οι δήμοι αποτελούν πλέον όργανα ελεγχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως μέσω των ΕΣΠΑ που υλοποιούν και τα οποία καθορίζουν τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων. Είναι φορείς αντιδραστικοί για το λαό λειτουργώντας προς όφελος του κεφαλαίου. Συνδέονται με τη φορομπηξία των δημοτικών τελών, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών προς όφελος του κεφαλαίου, ενώ πρωτοστατούν στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, στην εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας. Δεν έχουν σχέση με δημοκρατία και λαϊκή συμμετοχή, δεν επιτρέπουν ούτε ένα στοιχειώδες ανεξάρτητο φιλολαϊκό σχέδιο. Αποτελούν ένα αντιδραστικό τοπικό κράτος.
Ο πρόσφατα ψηφισμένος «Κλεισθένης I» φέρνει θεσμικές αλλαγές που αποτελούν τη συνέχεια, τον «εκσυγχρονισμό» και την εμπέδωση όσων εφαρμόστηκαν με τον «Καλλικράτη». Στόχος του είναι η αποτελεσματικότερη και ταχύτερη πρόσδεση και διαπλοκή των δήμων με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους, με την υλοποίηση της πολιτικής της Ε.Ε. Αποτελεί την εξειδίκευση της αντιδραστικής πολιτικής στο τοπικό κράτος με ένα σύγχρονο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο, όπως αποκρυσταλλώνεται μετά από 8 χρόνια οικονομικής κρίσης και εφαρμογής μνημονίων διαρκείας. Μέσα στο υπάρχον πλαίσιο, με τον ασφυκτικό θεσμικό και δημοσιονομικό έλεγχο, είναι αυταπάτη να μιλάμε για «δήμους- κόκκινες νησίδες» που θα τις αφήσουν να υπηρετήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας κόντρα στα μνημόνια.

Ψήφο στην Αντικαπιταλιστική ΑΝΑΤΡΟΠΗ
για αγώνες μαχητικούς προς όφελος του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας

Η δημοτική κίνηση Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της πρώτα και κύρια στην ανάπτυξη αγώνων στην πόλη της Πάτρας, για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη ζωή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας της πόλης. Για να δοθεί μήνυμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, μήνυμα αντεπίθεσης, μήνυμα ελπίδας για την οργάνωση νικηφόρων αγώνων.

Να παλέψουμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για:

-          Κατάργηση του αντιδραστικού «Κλεισθένη Ι»
Παλεύουμε ενάντια στην αντιδημοκρατική λειτουργία των δήμων, την ανταποδοτική τους λειτουργία, τη συρρίκνωση-υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, την εκχώρηση περιουσίας και τη λειτουργία δημοτικών ΑΕ.
-          Το δικαίωμα στην κατοικία
Η στέγαση είναι δικαίωμα όλων. Όχι στην πολλαπλή φορολόγηση της κατοικίας με την μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ και τα δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και τέλος ακίνητης περιουσίας. Όχι στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις. Προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, απαλλοτρίωση κενών και αχρησιμοποίητων κατοικιών και κλειστών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων για όσους έχουν ανάγκη. Επίδομα ενοικίου και κατάργηση των δημοτικών τελών για τους οικονομικά αδύναμους.
-Υγεία, Παιδεία-Πρόνοια
Δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους. Να ανεγερθούν νέες μονάδες υγείας με βάση τις πραγματικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς, θρησκευτικούς, φυλετικούς αποκλεισμούς. Πλήρεις αξιοπρεπείς και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας με αύξηση των κρατικών δαπανών.
-Ενάντια σε ναρκωτικά-εξαρτήσεις
Ενάντια στις πολιτικές της απλής “διαχείρισης” των τοξικοεξαρτημένων, με την εισαγωγή, των “χώρων εποπτευόμενης χρήσης”, αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, δημόσια και δωρεάν. Χρειάζονται δουλειά και κοινωνική αποδοχή για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, χωρίς διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό.
-Καθαριότητα - Ανακύκλωση
Απαιτούμε η πόλη που ζούμε να είναι καθαρή. Διεκδικούμε ένα δημόσιο σύστημα διαχείρισης και ανακύκλωσης των αποβλήτων, με άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα στηρίζεται στην πρόληψη και τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.  Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση, προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Όχι μετακύλιση του κόστους καθαριότητας στους πολίτες. Κανένας ΧΥΤΑ ποτέ και πουθενά.
-          Ύδρευση – Αποχέτευση
Οι υπηρεσίες ύδρευσης - αποχέτευσης - άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και να μην λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Καμία ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού. Δωρεάν νερό σε φτωχές οικογένειες. Εκσυγχρονισμός –αντικατάσταση παλιών τμημάτων του δικτύου ύδρευσης, μηχανολογικού εξοπλισμού αντλιοστασίων. Ολοκλήρωση του φράγματος Πείρου – Παραπείρου και λειτουργία του έργου και της διανομής του νερού με ευθύνη του κράτους και με εργατικό - λαϊκό έλεγχο.
-          Συγκοινωνίες
Δημόσιες δωρεάν συγκοινωνίες φιλικές προς το περιβάλλον και προς τα ΑμεΑ, για την ποιοτική μετακίνηση των εργαζόμενων και των νέων της πόλης. Άμεση κρατικοποίηση του αστικού ΚΤΕΛ. Υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στο σύνολο της διαδρομής Πάτρα-Ρίο. Διατήρηση και επέκταση της προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής (Ρίο – Κάτω Αχαΐα). Δημιουργία γραμμής τραμ εντός του αστικού ιστού. Δημιουργία χώρων για δωρεάν parking, χωρίς καταπάτηση χώρων πρασίνου. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού – Καμία εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό ΝΑΤΟϊκών μακελάρηδων.
-          Πολιτισμός
Να ενισχυθεί ο εργατικός-λαϊκός και ερασιτεχνικός χαρακτήρας των δραστηριοτήτων πολιτισμού, με δημιουργία χώρων πολιτισμού σε κάθε περιοχή για να υποδεχτούν τις δραστηριότητες των σωματείων, πολιτιστικών συλλόγων, της νεολαίας. Ενίσχυση του «Πολιτιστικού Οργανισμού» με επιπλέον μόνιμο προσωπικό και κρατική χρηματοδότηση, δωρεάν πρόσβαση σε όλο το λαό.
Ανάπτυξη και ενίσχυση πολιτιστικών δράσεων που δίνουν έμφαση στην υποστήριξη και υποδοχή των διαφορετικών πολιτισμών, στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του φασισμού.

- Αθλητισμός
Ενίσχυση του μαζικού, λαϊκού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Δωρεάν προγράμματα αθλητικών δραστηριοτήτων από τον δήμο. Ελεύθερη είσοδος στις αθλητικές εγκαταστάσεις και δημιουργία νέων. Παραχώρηση των γηπέδων για την άθληση των παιδιών και όχι για τις δραστηριότητες των εμπόρων του αθλητισμού.

-Το δικαίωμα στην εργασία
Ενάντια στην εφιαλτική ανεργία προτάσσουμε την ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά με δικαιώματα, για όλους-ες. Με μείωση του χρόνου εργασίας και των ετών εργασίας και αύξηση μισθών, για να δουλέψουν οι άνεργοι για να πάρουμε πίσω τον κλεμμένο πλούτο που παράγουμε. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εδώ και τώρα σε κοινωνικές υπηρεσίες δήμων-περιφέρειας, να μην γίνει καμία ανάθεση κοινωνικών υπηρεσιών σε ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ και εργολάβους. Κατάργηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ-ΟΑΕΔ, και κάθε μορφή ελαστικής εργασίας. Επίδομα ανεργίας και μέτρα προστασίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.
- Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες
Ενάντια στο ρατσισμό, φασισμό, την αστυνομοκρατία και την καταστολή παλεύουμε για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα της εποχής μας. Χορήγηση χαρτιών σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, εξασφάλιση στέγης, εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης, ελευθερίας στη μετακίνηση. Ίσα δικαιώματα στους ξένους εργάτες και τους μετανάστες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρη και σταθερή υλοποίηση των παραπάνω είναι η επιβολή από τον λαό μιας συνολικά διαφορετικής πορείας, για μια εργατική διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση:
Κατάργηση του Καλλικράτη και του Κλεισθένη, του οικονομικού παρατηρητηρίου. Ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου στις περιφέρειες και στους δήμους και στη κοινωνία και κάθε κυβέρνησης που τα εφαρμόζει. Διαγραφή του χρέους. Σύγκρουση και μονομερή κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου και των νόμων τους για το τοπικό κράτος. Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση, κάτω από εργατικό - λαϊκό έλεγχο και διαχείριση στη παραγωγή και σε όλη την κοινωνία.
Παλεύουμε ενάντια στη πολιτική της ΕΕ, με άρνηση και ανυπακοή στις δεσμεύσεις και οδηγίες της. Λέμε όχι στην φυλακή των λαών της Ε.Ε και της Ευρωζώνης. Έξοδος από την ΕΕ από εργατική –διεθνιστική σκοπιά, στη κατεύθυνση της διάλυσης της μέσα από την κοινή πάλη των εργαζομένων και των λαών. Υπάρχει άλλος δρόμος μέσα από την ταξική διεθνιστική ενότητα και συναδέλφωση των λαών σε κόντρα και ρήξη με τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό ,τις ντόπιες αστικές τάξεις και άρχουσες ελίτ, για την ανατροπή τους.

Ψήφο στην Αντικαπιταλιστική ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ψήφο στη Μαχόμενη Αριστερά των Αγώνων, της Ανυπακοής, της Ρήξης και της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Η «Αντικαπιταλιστική ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην ΠΑΤΡΑ Ανταρσία σε Κυβέρνηση – ΕΕ – Κεφάλαιο» απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα συμπόρευσης  σε όλο αυτό το δυναμικό το οποίο θέλει να παλέψει για μία άλλη οργάνωση των αγώνων στη πόλη μας. Σε όλους εκείνους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που δεν πιστεύουν πως στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος, μια καλύτερη «αριστερή διαχείριση» μπορεί να δώσει λύση. Με όπλο μας το ανασυγκροτημένο ταξικό και λαϊκό εργατικό κίνημα στις γειτονιές και συνολικά στο δήμο να παλέψουμε κόντρα στην αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση που δεχόμαστε, με συνεχή μάχη και διαπάλη εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου που θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη αυτού του κινήματος. Για να ενισχυθεί το ρεύμα της αντικαπιταλιστικής-επαναστατικής αριστεράς, της πραγματικής ελπίδας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και νικηφόρων αγώνων, για την αντικαπιταλιστική επαναστατική ανατροπή και προοπτική.
Η συμμετοχή στις τοπικές εκλογές και ο στόχος για εκπροσώπηση δεν σημαίνει αποδοχή της αστικής διαχείρισης και των αστικών θεσμών. Διεκδικούμε την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να υπερασπίζουμε και προβάλλουμε τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, να υπηρετούμε το κίνημα και την ισχυροποίησή του. Να αξιοποιούμε τους συμβούλους για παρεμβάσεις και αποκάλυψη των σχεδιασμών και της διαπλοκής του τοπικού κατεστημένου, των δημοτικών-περιφερειακών αρχών, να στοχοποιούμε τις αντεργατικές πολιτικές κυβερνήσεων, αστικών κομμάτων, ΕΕ, κεφαλαίου. Δίνοντας βάρος στη δράση στις γειτονιές, στα τοπικά κινήματα για να είναι η ζωή στη πόλη στα χέρια του εργαζομένου λαού και των δικών του μορφών αυτοοργάνωσης και δράσης, σε ρήξη με την καπιταλιστική αναδιάρθρωση στη πόλη. Μέσα από μια μαχητική εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος προς όφελος των εργαζομένων, της νεολαίας. των ανέργων.

Για μια ζωή με βάση τις ανάγκες μας στη πόλη που μας ανήκει!

Στις Δημοτικές Εκλογές της 26ης Μάη
Ψηφίζουμε
ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ – Αντιδιαχειριστικά – Αντικαπιταλιστικά



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου