Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Φράγμα Πείρου - Παραπείρου: Διαχείριση από ποιον, για ποιον, με ποιο κόστος;


Η παρούσα ανάρτηση πρόκειται να δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας "Πελοπόννησος". Περιέχει την απάντηση στο ερώτημα που μας τέθηκε:

"Άλλες αυτοδιοικητικές δυνάμεις εκτιμούν ότι η διαχείριση του Φράγματος Πείρου- Παραπείρου δεν μπορεί να είναι υπόθεση του Δήμου Πατρέων. Άλλες, αντίθετα, εκτιμούν ότι μπορεί και πρέπει. Τεκμηριώστε τη δική σας θέση."

Με αυτή την αφορμή, εγκαινιάζουμε τη στήλη "Θέσεις", όπου θα ανεβαίνουν σταδιακά τις επόμενες ημέρες οι πολιτικές θέσεις της κίνησής μας.


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην ΠΑΤΡΑ - ΑΝΤΑΡΣΙΑ σε Κυβέρνηση - Ε.Ε. - Κεφάλαιο



Το «πολύπαθο» έργο κατασκευής του φράγματος Πείρου - Παραπείρου, έργο που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το 2014, καλείται να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της ΒΔ Αχαΐας, της ΒΙΠΕ Πατρών και των μεγάλων αστικών κέντρων. Με ποιο κόστος όμως;

Η πολιτική κυβερνήσεων-ΕΕ-μνημονίων στοχεύει στην εμπορευματοποίηση των υδάτινων πόρων προσφέροντας φθηνό νερό για τις ανάγκες των επιχειρήσεων στα πλαίσια της επιχειρηματικής ανάπτυξης που προτάσσει. Αυτό σημαίνει φθηνό νερό για τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού (ΒΙΠΕ Πατρών) και ταυτόχρονα πανάκριβα τέλη για τους κατοίκους. Η συζήτηση για το φορέα διαχείρισης εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Εμείς λέμε κατηγορηματικά ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση/ιδιωτικοποίηση του νερού, ΟΧΙ στους «δούρειους ίππους» φορείς εμπορευματοποίησης, είτε με τη μορφή «Αναπτυξιακής Εταιρίας», είτε ως «Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Περιφέρειας – Δήμων». 
ΟΧΙ στη μεταφορά της διαχείρισης στους υποχρηματοδοτούμενους - υποστελεχωμένους δήμους, που θα φορτώνουν τα βάρη στον εργαζόμενο λαό με την ανταποδοτική τους λειτουργία. 

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται κατάργηση-ανατροπή των κατευθύνσεων Κλεισθένη-ΕΕ. Για να ολοκληρωθεί το φράγμα και να λειτουργήσει με ευθύνη του κράτους και με εργατικό - λαϊκό έλεγχο. Για δωρεάν νερό για τον κόσμο της εργασίας, για να πληρώσουν οι βιομηχανίες (ΒΙΠΕ), οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία για τον τεράστιο όγκο νερού που καταναλώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου